Biografie/ Werkwijze

Mijn naam is Jos de Wit en ben in 1968 geboren te Oirschot. Mijn jeugd en schooltijd doorgebracht in Eersel. Sinds 1986 woon en werk ik in Eindhoven. Rond 1993 ben ik als autodidact begonnen met schilderen, al snel werd dit dag en nacht schilderen. Sinds 1996 exposeer ik mijn werk met regelmaat, in het begin vooral surrealistisch, later steeds meer fijnschilderwerk en realisme. Vanaf 2008 zijn daar ook (houten) beelden bijgekomen.


Mijn werkwijze is een oude en beproefde techniek. Ik begin bijna altijd met een onderlaag in olie of waterdunne acryl in drie toonwaarden, meestal zwart, grijs en wit, soms warmere kleuren. Dan begin ik op te bouwen in lagen olieverf, dat kan varriëren van een enkele- tot vele lagen. Vroeger mengde ik mijn eigen mediums, nu schilder ik met Liquin. De keuze voor een drager is afhankelijk van de maat(gewicht) en hoe fijn(glad) ik wil schilderen.


De beelden die ik maak zijn vrijwel altijd van hout, of hout gecombineerd met metaal. Ik gebruik hiervoor mooi exotisch hardhout zoals, ebben, padoek, mahonie, purperheart, etc. Voorzagen met lintzaag, en snijden met pfeil gutsen. Ook maak ik beelden van was die ik, indien iemand geinteresseerd is, laat afgieten in brons.