Biografie

Hallo, mijn naam is Jos de Wit, geboren in 1968 te Oirschot. Ik heb slechts een ambitie en dat is schilderen. Sinds omstreeks 1993 werk ik hieraan van 's morgens vroeg tot diep in de nacht, ”zo doe ik twintig jaar in tien”. Ik haal mijn kennis uit boeken, door veel naar musea te gaan, naar vakgenoten  te luisteren, maar vooral door gewoon heel veel te schilderen en te experimenteren. Door voorgaande zaken te combineren is de techniek met sprongen gegroeid. Technische vaardigheden zijn van groot belang, compositie,kleurgebruik, lichtval, stofuitdrukking, het zijn stuk voor stuk elementen die het eindresultaat van een schilderij bepalen, hoe groter de beheersing van deze elementen hoe beter het schilderij zal worden.

Een schets kost me doorgaans niet veel moeite, ideeën zijn er genoeg. De uitwerking daarentegen neemt heel wat meer tijd in beslag. Het is veelal een proces van tientallen uren. In die uitwerking ga ik dan ook heel erg ver, als ik ergens minder tevreden over ben wordt er net zolang aan ‘geschaafd en geschuurd’ tot het gewenste resultaat bereikt is.

Ik verwerk naturalistische en realistische elementen in mijn werk, toch wil ik meer dan alleen de werkelijkheid weergeven, hetgeen resulteert in intrigerende beelden. Alledaagse dingen, bekend uit de wereld om ons heen worden uit hun context losgemaakt om te worden samengevoegd tot een nieuwe wereld, die tegelijkertijd de onze en toch ook weer niet de onze is.